Miért ivartalaníttassam a kutyámat, macskámat?

Ez ma már nem kérdés! Azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni az ivartalanítás előnyeit és beszélni az úgynevezett hátrányokról, amelyek azonban kiküszöbölhetők.


A felelős állattartás alapja, hogy segítünk visszaszorítani a kutyák, macskák
túlnépesedését. Nézzük meg, hány állat kerül, gyakran már kölyökként menhelyre, gyepmesteri telepre; vagy hányan végzik az úttesten elgázolva. Nem beszélve arról, hogy a kóbor állatok mennyi állat-és humán-egészségügyi problémát vetnek fel, és a szocializálódás hiánya miatt testi épséget is veszélyeztető veszélyforrást jelentenek mind emberre, mind állatra nézve.


Vegyük sorba az ivartalanítás hatásait!
Az ivartalanítás után kedvező személyiségváltozás következik be. Az állat agresszivitása csökken, a fajtársakkal szembeni hatalmi harci kedv és a vérre menő területőrzési kedv alábbhagy, a kóborlási hajlam visszaszorul, akár meg is szűnhet.


Továbbá megszűnnek az ivarzási tünetek: szukáknál a vérzéssel járó tüzelés, nőstény macskáknál a dörgölőzés. Elfelejthetjük az álvemhességet.


A legfontosabb előny pedig az egészségügyi hatása!
Minimálisra csökkenthető a tejmirigydaganat, a prosztata-betegségek kialakulásának valószínűsége. A méh és a here megbetegedéseinek kialakulási esélye nulla lesz. A nemi hormon függő egyéb bántalmak (nemi hormonális alapon kialakuló végbélnyílás környéki daganatok, nemi hormon – függő bőrbetegségek, stb.) előfordulása is nagy mértékben
csökkenthető, vagy megszűntethető.

A fent említett tényekből következik, hogy az ivartalanítás által meghosszabbodhat kedvencünk élettartama. Sok tulajdonos úgy gondolja, feleslegesen teszi ki kedvencét fájdalmas beavatkozásnak.


Az ivartalanítást mind a nőstények, mind a hímek esetében altatásban végezzük, az állat nem érez fájdalmat. A műtétet követően is rutinszerűen kapnak fájdalomcsillapító injekciót. Az első néhány napban még kevesebbet mozognak, többet alszanak. Nagyon ritkán, inkább a törpe fajtájú kutyák esetében, fájhat még a seb az első napokban, akkor fájdalomcsillapító
tablettát lehet nekik adni.


A modern állatorvosi gyakorlatban használt altatószerek nagyon biztonságosak. A műtétet az állat alapos kivizsgálása előzi meg és szükség szerint többféle altatószer-kombinációk közül tudunk választani. Egy fiatal, egészséges állaton elvégzett ivartalanítás a lehető legkisebb kockázatot rejti magában. Az ivartalan állat esetleg elhízhat. A rendszeres mozgás biztosításával, az unaloműzésként jelentkező „nasizási hajlam” visszafogásával, továbbá mind a mennyiségi, mind a minőségi
étrend szigorú betartásával a túlsúly garantáltan elkerülhető!


Az ivartalanítás egy egyszeri, nagyobb költséggel járó beavatkozás a kutya, macska életében. Ellenben a nem ivartalanított állatoknál, főleg idősebb korban jelentkező, nemi hormon-függő betegségek gyógykezelése – már amelyik esetben egyáltalán lehetséges a sikeres kezelés, műtét – jóval meghaladja a rutin ivartalanító műtétek árát.


Az ivartalanítást az állat egészsége szempontjából minél előbb, leginkább még az ivarérés előtt, 5-6 hónapos korban, vagy közvetlenül az első ivarzás után ajánlatos elvégezni. A műtét elvégezhető vemhes állaton is.


Reméljük, hogy sikerült eloszlatni az ivartalanítással kapcsolatos kételyeket, és választ adni néhány kérdésre!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *